Incalzirea electrica in pardoseala ‘prinde’ tot mai mult teren pe piata din Romania. Desi privita inca cu neincredere si considerata uneori drept o solutie « de lux », cei care au avut ocazia sa incerce ‘cu propriile picioare’ acest sistem modern de incalzire, apoi s-au documentat prin internet si la firme specializate precum SPIRU ELECTRA, nu mai au nici un dubiu ca pe langa faptul ca ofera un confort ridicat, costurile de instalare si intretinere sunt chiar mai mici decat la sisteme clasice. In plus 3 avantaje majore: fiabilitate, flexibilitate si durata de viata a instalatiei de 100 de ani.
1. Generalitati – avantajele incalzirii electrice in pardoseala.
Sa rezumam cateva din avantajele acestui sistem de incalzire :
A. Confortul – este cu siguranta o senzatie unica sa simti podeaua sau gresia de sub picioare calda, cand afara e sub zero grade. Copiii se joaca pe jos, stai descult si nu ai mereu grija papucilor de casa. Fiecare camera are termostatul ei, ce poate fi controlat independent, chiar si distant prin Internet !
B. Uniformitate si economie – comparatia de mai jos este elocventa :
Sistemul traditional |
Sistemul de incalzire electric in pardoseala |
– in sistemul traditional cu radiatoare aerul cald urca vertical spre plafon, apoi racindu-se, coboara formand curenti circulari ce ofera o incalzire neuniforma, si rezultand pierderi de caldura in partea superioara. |
– Sistemul de incalzire in pardoseala distribuie caldura uniform, de jos in sus, iar termostatele inteligente echilibreaza temperatura ambientala si cea a pardoselii, permitand reducerea temperaturii medii cu 1-2°C, fara a influenta nivelul de confort termic. Consumul de energie se reduce cu 10-20%. |
Dat fiind faptul ca circulatia aerului este usoara, miscarea particulelor de praf este redusa considerabil, sistemul fiind astfel foarte recomandat persoanelor care sufera de astm sau de diverse alergii.
C. Design : Cu siguranta lipsa radiatoarelor va aduce un plus de estetica si functionalitate incaperilor.
Comparativ cu sistemul “Hidro” de incalzire in pardoseala (prin serpentine cu apa), sistemul electric mai are urmatoarele avantaje :
D. Instalatie « pe viata »: Neavand elemente in miscare (pompe, apa) sau sa fie expus coroziunilor (precum caloriferele, centrala termica), durata de viata a cablurilor de incalzire este 100 ani, practic egala cu cea a cladirii. Garantia oferita este de 10 ani la cablurile incalzitoare. Nu ingheata si nu face zgomot.
E. Costuri de instalare si intretinere minime. Costul total al sistemului electric de incalzire in pardoseala poate fi cu pana la 50% mai redus fata de sistemul clasic cu radiatoare si centrala termica (!). Neavand elemente in miscare, intretinere practic nu exista.
F. Instalare rapida si flexibilitate : Instalarea pentru o casa de locuit sau apartament de 100 mp se face in 1-2 zile. Pentru renovari, unde ridicarea sapei cu cativa centimetrii nu mai este posibila, covorasele electrice sunt solutia ideala de incalzire in pardoseala.
2. Descrierea generala a sistemului de incalzire electrica in pardoseala.
Componentele care stau la baza sistemului de incalzire in pardoseala sunt:
Cablul incalzitor (fig 1) sau covorasul incalzitor (fig 2) – se alege varianta optima in functie de aplicatie (vezi cap. 4 mai jos, pretul covorasului fiind sensibil mai mare), banda de fixare, termostat digital programabil cu senzori de temperatura in pardoseala si ambient (fig. 3), cablu de alimentare si un disjunctor bipolar (16A) in tabloul general.
fig. 1- cablu incalzitor
fig. 2 –covoras incalzitor
fig.3 – termostatul digital
Functionarea se bazeaza pe principiul clasic al degajarii controlate de caldura la trecerea curentului electric prin rezistenta cablului. Acesta este protejat printr-o manta metalica conectata la impamantare, si un invelis foarte rezistent din PVC sau silicon, si este atestat de forurile competente europene. In cazul unei intreruperi cauzate accidental (o gaura ‘cu ghinion’ in pardoseala), exista un kit de reparatie, inlocuindu-se doar cativa centimetrii din cablu in zona afectata. Sistemul se alimenteaza cu 220V sau 380V din tabloul electric, si este controlat de un termostat electronic. Termostatul realizeaza un echilibru optim intre temperatura pardoselii si cea ambienta, reducand consumul de energie prin optimizarea timpilor de functionare a incalzirii si programarea diferentiata zi/noapte pentru fiecare zi a saptamanii.
Sistemul de incalzire poate fi total (asigura intregul confort termic) sau suplimentar (cand suplineste prin confortul pardoselii calde un sistem de incalzire existent).
3. Cat consuma instalatia de incalzire electrica in pardoseala ?
Raspunsul este banal de simplu: Consumul = Pierderea de caldura a casei pentru mentinerea unui temperaturi dorite. Cu cat incaperea/casa are o izolatie termica mai buna, cu atat energia consumata este mai redusa. Pentru o casa bine izolata se poate considera un consum mediu de ~100KWh/an/m2. Randamentul instalatiei este practic de 100%, iar in cazul izolarii termice inferioare cu poliestiren si a unei sape de acumulare, se poate ajunge la un regim de functionare de 25~35% din timp. Considerand pretul continuu in crestere a gazului metan si combustibililor fosili si posibila lor epuizare in viitoarele decade, solutia de incalzire electrica devine din ce in ce mai interesanta, mai ales considerand cheltuielile mult reduse de instalare si exploatare, si avantajele deja enumerate.
4. Proiectare si dimensionare
4.1. Incalzirea directa in sapa de beton
Se adreseaza constructiilor noi si acolo unde o izolatie a pardoselii + sapa suplimentara de 4-6 cm este posibila, si se recomanda dupa caz o putere instalata de pana la 150W/m2. Se utilizeaza cablu incalzitor cu puteri intre 15 si 20W per metru liniar, asezat prin banda de fixare peste o plasa metalica de armare si un suport izolant din polistiren extrudat de 2-4 cm, conform diagramei de mai jos, peste care se toarna o sapa subtire de beton (4- 6 cm) :
Puterea radiata se calculeaza in functie de caldura ‘pierduta’ de incaperea respectiva, si poate fi de la 60W/m2 – in cazul incalzirii suplimentare, la 100-120W/mp in cazul incalzirii totale in case noi, cu izolatii moderne. In bai si locuinte clasice, trebuie considerata o putere de 150W/mp. Sistemul functionand in regim ON/OFF, o supradimensionare nu afecteaza consumul de energie electrica, doar timpii de activare.
4.2 Acumularea caldurii in pardoseala
Este o solutie convenabila la parterul cladirilor, unde se poate turna o sapa cu grosimea de 7-15cm si exista posibilitatea unui contor electric bi-orar cu tarif preferentiat de noapte. In acest caz, sistemul poate acumula caldura in sapa in timpul noptii cand pretul electricitatii este redus, si o va degaja treptat in interior dea lungul zilei, rezultand importante economii. Puterea calculata in acest caz este intre 125~200W/m2
4.3 Incalzirea pardoselii subtiri sau renovari
In cazul in care ridicarea nivelului nu este posibila (ex : renovari) se poate folosi covorasul incalzitor a carui grosime este de 3-5mm si care poate fi inglobat direct in adezivul de la gresie, practic nealterand inaltimea pardoselii :
Puterea instalata in aceasta situatie se situeaza intre 100~150W/mp.
4.4 Incalzirea electrica in pardoseli de lemn.
In cazul pardoselii de lemn se folosesc aceleasi principii de calcul ca la pardoseli de beton, cu mentiunea de a nu se depasi o putere de 100W/mp.
4.5 Incalzirea in salile de baie.
Proiectarea salilor de baie se face de asemenea cu un software specializat. Pentru o dimensionare exacta este nevoie de dimensiunile exacte ale incaperilor, a corpurilor fixe, cat si de detaliile constructive ale pardoselii existente, pentru detalii de proiectare puteti contacta autorul acestui articol.
5. Alte aplicatii ale incalzirii prin cabluri electrice.
Trebuie mentionat ca pe langa incalzirea in pardoseala, cablurile prezentate mai sus au diverse alte aplicatii rezidentiale si industriale, unele inedite, cum ar fi :
- Protectia la inghet a cailor de access pietonal si auto, alei , rampe, garaje, scari si trepte exterioare
- Topirea ghetii si zapezii in parcari exterioare si pe acoperisuri
- Protectia jgheaburilor si burlanelor impotriva acumularii de zapada si gheata
- Protectia la inghet a terenurilor agricole, a terenurilor sportive , a serelor , a pardoselii incaperilor frigorifice
- Protectia conductelor si bazinelor exterioare impotriva inghetului.
- Incalzirea cladirilor inalte (sali, monumente, biserici)
- Incalzirea halelor industriale si a fermelor de animale
Pentru detalii si oferte de pret, va rugam sa ne contactati.